Menu

Menu 13- 17.05.2024

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata owocowa, bananowo- kokosowa owsianka (gluten)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa jarzynowa z koperkiem

II danie – pierogi ukraińskie z omastą cebulową (gluten, jaja), surówka z kapusty pekińskiej, kompot

Podwieczorek- ciasto piernikowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki (gluten) z humusem i warzywami, herbata

 

Menu 20- 24.05.2024

Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem (jajka)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa pomidorowa z ryżem

II danie – gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, miks sałat (musztarda) z papryką, kompot

Podwieczorek- kanapki z żółtym serem (gluten, mleko) i warzywami

II Podwieczorek- budyń z sosem truskawkowym (gluten, mleko)

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, kasza manna z owocami (mleko, gluten), herbata owocowa,    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa szczawiowa z jajkiem (mleko, jaja)

II danie- pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki, surówka z selera, kompot

Podwieczorek- kanapki z białym serem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

II Podwieczorek- jogurt owocowy z chia (mleko)

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, parówki po kanadyjsku (soja, seler, mleko)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- krem z cukinii z groszkiem ptysiowym (jajka,gluten)

II danie – kluski leniwe, surówka z marchewki, kompot (gluten, mleko, jaja)

Podwieczorek- kanapki z szynką i warzywami

II Podwieczorek- sałatka z kurczakiem z warzywami, herbata

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona (soja, mleko, seler, gluten)

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa jarzynowa

II danie – makaron bolognese, kompot

Podwieczorek- ciasto czekoladowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki z mozzarellą, pomidorem i bazylią (gluten, mleko)

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa truskawkowa z makaronem i wanilią (gluten, jajka)

II danie – paluszki rybne, ziemniaki, surówka z młodej kapusty kiszonej (gluten, jajka, mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto marchewkowe (mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapka z jajkiem i szczypiorkiem (gluten, jajka)



 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.